Černá díra

Webbův teleskop našel drobné červené tečky. Skrývají se v nich černé díry, které by pohltily miliardy Sluncí

  • Webb je dalekohled budoucnosti
  • Dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru

Vesmírný teleskop NASA Jamese Webba postupně odhaluje další a další tajemství vesmíru. Nedávno však učinil jeden ze svých nejneočekávanějších objevů, když zpozoroval malé červené tečky roztroušené v nejstarších koutech kosmu.


Nepřehlédněte: K Zemi se řítí největší kometa, jakou kdy lidstvo objevilo. Je desetkrát větší než asteroid, který vyhubil dinosaury


Webb se znovu překonal

Podivná červená tělesa podle vědců představují hvězdy, které jsou podle současných kosmologických modelů „příliš staré“ na to, aby mohly existovat.

Výzkumníci rovněž pozorovali supermasivní černé díry s hmotností odpovídající milionům a někdy dokonce i miliardám Sluncí. Tyto černé díry jsou sto až tisíckrát hmotnější než Sagittarius A* (Sgr A*), supermasivní černá díra v srdci Mléčné dráhy, která se nachází pouhých 26 000 světelných let od Země.

Nález velmi starých hvězd a extrémně hmotných černých děr zpochybňuje současné kosmologické modely. Dr. Jorryt Matthee, hlavní autor článku publikovaného v časopise The Astrophysical Journal, vysvětluje: „Tyto zvláštní objekty by mohly změnit způsob, jakým přemýšlíme o genezi černých děr.“

Černá díra
Zdroj: Placidplace / Pixabay

Našel drobné červené tečky

Souhrnně řečeno, nečekané pozorování malých červených teček teleskopem Jamese Webba zpochybňuje vše, co vědci o černých dírách zatím vědí. Už poněkolikáté se ukázalo, že když nahlédnou hluboko do vesmíru, tak občas zjistí, že i ty nejmenší tečky představují kosmická tajemství obrovských rozměrů.

Supermasivní černé díry jsou vesmírní giganti s hmotnostmi od milionů do miliard násobků Slunce. Vědci se domnívají, že se mohou zvětšovat splynutím s jinými černými dírami, ale jistí si stoprocentně nejsou.

V posledních několika letech však našli důkazy o supermasivní černé díře, která se skrývá ve středu naší Mléčné dráhy a má hmotnost 4 milionů Sluncí.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: Live Science, Nature

Total
0
Shares