NASA, kometa

K Zemi se řítí největší kometa, jakou kdy lidstvo objevilo. Je desetkrát větší než asteroid, který vyhubil dinosaury

  • Sluneční soustavou letí megakometa
  • Vědci ji dlouho považovali za trpasličí planetu

Směrem k vnitřní sluneční soustavě se blíží obří kometa. Možná největší, jaká kdy byla identifikována. Její jádro má délku kolem 129 až 137 kilometrů, informuje americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).


Nepřehlédněte: Sen lidstva o neomezeném zdroji energie se rozplývá. Nejmodernější umělé Slunce se potýká s problémy


Vesmírný obr Bernardinelli-Bernstein

Kometa známá jako Bernardinelli-Bernstein (neboli C/2014 UN271) je asi tisíckrát hmotnější než typická kometa. „Je to úžasný objekt, vzhledem k tomu, jak je aktivní, i když je stále tak daleko od Slunce. Odhadovali jsme, že by mohla být docela velká, ale potřebovali jsme co nejlepší data, abychom to potvrdili,“ říká hlavní autor článku Man-To Hui z univerzity vědy a technologie v Taipa v Macau.

Důkazem neobvyklých proporcí C/2014 UN271 je to, že ji astronomové zpočátku mylně považovali za trpasličí planetu. Následná analýza objektu však odhalila, že se rychle pohybuje takzvaným Oortovým oblakem, mračnem ledoprachových těles, konkrétně asi bilionem dlouhoperiodických komet, které se nacházejí ve vzdálenosti 7500 až 15 000 miliard kilometrů od Slunce.

Kometa
Zdroj: Bing Image Creator (generováno AI)

Kometa, jakou svět neviděl

Obří kometa sviští vesmírem rychlostí přes 35 tisíc kilometrů za hodinu, pro Zemi ale nepředstavuje žádné nebezpečí. K nejbližšímu přiblížení C/2014 UN271 k naší planetě dojde někdy v roce 2031, kdy se podle předpovědí astronomů dostane do vzdálenosti 10,97 AU (astronomická jednotka délky přibližně rovnající se průměrné vzdálenosti Země od Slunce) od Slunce. Tím se ocitne těsně za oběžnou dráhou Saturnu.

Protože bude prolétat tak daleko, lidé ji nebudou moci spatřit pouhým okem, ale jen pomocí výkonných hvězdářských dalekohledů. Kometa byla objevena díky projektu DES (Dark Energy Survey), který se v letech 2013 až 2019 věnoval výzkumu rozpínání vesmíru a díky němuž se podařilo prozkoumat miliony galaxií a objevit více než 800 dosud neznámých objektů obíhajících kolem Neptunu. Jedním z těchto objektů je právě Bernardinelli-Bernstein.

Zdroj náhledové fotografie: se souhlasem NASA, zdroj: Space, AZAnimals, Science Alert, noir.lab.edu, arXiv, NASA

Total
0
Shares
4 komentářů
  1. Příliš povyku pro nic,to se dříve vyhubime sami, než zemi zasáhne

  2. Zase clickbait
    K zemi se nic neřítí…..
    K nejbližšímu přiblížení C/2014 UN271 k naší planetě dojde někdy v roce 2031, kdy se podle předpovědí astronomů dostane do vzdálenosti 10,97 AU (astronomická jednotka délky přibližně rovnající se průměrné vzdálenosti Země od Slunce) od Slunce. Tím se ocitne těsně za oběžnou dráhou Saturnu.

    1. Takze asi takhle: Ve vesmírných vzdálenostech je naše sluneční soustava méně než zrnko prachu a cokoli jím proletí nebo se mu jen přiblíží, se potenciálně řítí na Zemi. Desetinásobek vzdálenosti země od slunce je prakticky zanedbatelná vzdálenost.

  3. “K Zemi se řítí největší kometa….” Zvolte příště vhodnější titulek. Děsíte obyčejné lidi, kteří astronomii nerozumí.

Comments are closed.