NASA, raketa

Na Mars za pouhých 45 dní? NASA vyvíjí revoluční jaderný motor, který může spasit lidstvo

  • Lidstvo se chystá kolonizovat Měsíc a Mars
  • NASA pracuje na raketě s jaderným pohonem

Při použití speciálního jaderného motoru může raketa ze Země na Mars doletět za pouhých 45 dní, zatímco při využití současných technických prostředků by jí to trvalo nejméně půl roku.


Nepřehlédněte: Noční oblohu nad Českem rozzáří nejjasnější kometa století. Naposledy ji viděli pravěcí lidé


Dvojí síla jaderného pohonu

Internet je plný konceptů, jejichž cílem je využití jaderného pohonu pro cesty do dalekého vesmíru. Američtí vědci však nyní oznámili, že pracují na raketě s unikátním jaderným pohonem, která může nastartovat revoluci v letech do vesmíru. Doufají, že astronauty na rudou planetu jednou dopraví za pouhých 45 dní.

„V laboratořích pracujeme na bimodálním (dvoudílném) pohonném systému, který kombinuje dvě technologie – jaderný tepelný (Nuclear Thermal, NTP) a jaderný elektrický pohon (Nuclear Electric Propulsion, NEP),“ vysvětluje NASA na svém webu.

Vědec, který za návrhem přelomového pohonu stojí, profesor Ryan Gosse z Floridské univerzity, věří, že pokud bude technologie fungovat podle plánu, mohla by drasticky zkrátit dobu cesty ke vzdáleným světům a učinit mise na rudou planetu pro lidi nejen nesrovnatelně rychlejší, ale i bezpečnější.

„Bimodální konstrukce s přeplňovacím cyklem umožní rychlou přepravu pilotovaných misí – za 45 dní – na Mars. Bude to revoluce v průzkumu hlubokého vesmíru naší sluneční soustavy,“ říká vědec.

NASA financuje vývoj motoru v rámci programu NIAC (Innovative Advanced Concepts). Vzhledem k tomu, že NIAC hledal futuristická řešení, znamená to také, že vytvoření takového motoru je zatím hudbou budoucnosti, což naznačuje mimo jiné o skutečnost, že vesmírná agentura poskytla na jeho vývoj směšných 12 500 dolarů.

To ovšem neznamená, že bychom na jaderné raketové motory museli čekat desítky let, neboť v posledních letech došlo v této oblasti k výrazným pokrokům.

Mars
Zdroj: Aynur Zakirov / Pixabay

Na Mars a zpět za pět měsíců

Vzdálenost mezi Zemí a Marsem dosahuje od 55 do 400 milionů kilometrů v závislosti na cyklu rotace, který trvá rok a půl.

Při použití bimodálního motoru by se cesta na rudou planetu a zpět mohla uskutečnit v jednom cyklu za celkovou dobu pěti až šesti měsíců. Tím by se podle Gosse bylo možné vyhnout tomu, že by astronauti byli příliš dlouhou dobu vystaveni nebezpečným účinkům kosmického záření. 

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: NASA, News Science & Nature

Total
0
Shares