NASA, Měsíc

Proč jsme se od roku 1972 nevrátili na Měsíc? Bývalý šéf NASA prozradil, co je skutečným důvodem

  • Před 50 lety po Měsíci naposledy kráčel člověk
  • Měl československé kořeny
  • Od té doby lidé vysílají na Měsíc jen stroje

Po více než padesáti letech se Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) začal znovu zajímat o mise na Měsíc. Důvod, který na půl století ochladil zájem astronautů o Zemi blízké nebeské těleso, prozradil bývalý ředitel NASA Jim Bridenstine.


Nepřehlédněte: Do počítače si stáhl 1000 virů, protože chtěl zjistit, jaký antivir je nejlepší. Pokus odhalil nečekané


Proč jsme se na Měsíc nevrátili?

Od poslední procházky člověka po Měsíci uplynulo 52 let, ale co je tím skutečným důvodem, proč jsme se tam od té doby nikdy nevrátili? Bývalý velitel Apolla 17 Eugene Cernan, potomek českých a slovenských přistěhovalců, byl posledním člověkem, který se v roce 1972 prošel po povrchu Měsíce. Nikdo tehdy netušil, a dokonce ani ti největší pesimisté, že se tam lidé nevrátí ani za pět desetiletí.

Proč však trvalo tak dlouho, než se lidé začali o lety na toto nebeské těleso znovu zajímat? Podle bývalého ředitele NASA Jima Bridenstina to nebylo způsobeno technologickými omezeními, ale politikou.

„Nebýt politického rizika, byli bychom teď na Měsíci,“ řekl novinářům v roce 2018. „Ve skutečnosti bychom pravděpodobně byli už i na Marsu. Byla to politická rizika, která tomu zabránila. Program by trval příliš dlouho a stál příliš mnoho peněz.“

Mise NASA Artemis je v plném proudu

Vše se naštěstí zanedlouho změní. Předloni se na Zemi po téměř čtyřech týdnech vrátila mise Artemis I, při které plavidlo NASA bez posádky obkroužilo Měsíc. První astronauty na lunární orbitu má v roce 2025 vynést Artemis II a o rok později v rámci mise Artemis III přistanou na Měsíci dva lidé.

NASA počítá s tím, že během následujících misí budou astronauti na Měsíci pobývat delší dobu a budou mít příležitost podrobně jej prozkoumat, než tomu bylo v případě slavného programu Apollo. Jako základna jim zřejmě poslouží kosmická loď, cestovat po povrchu budou lunárními vozítky s umělou atmosférou.

O procházku růžovým sadem v žádném případě nepůjde. Na Měsíci budou astronauti vystaveni slunečnímu a kosmickému záření a teplotám, které se mohou pohybovat od 100 stupňů Celsia přes den po minus 180 stupňů Celsia v noci.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: Indy100, CNN

Total
0
Shares