Placatá země

Jak zastánce ploché Země přesvědčit, že se celou dobu pletou? Všechny je poslat do vesmíru, zní návrh

  • Věda se plete, Země je placatá, hlásají
  • Roste počet lidí věřících konspiraci
  • Nepřesvědčí je ani neprůstřelné důkazy

Je planeta Země kulatá či placatá? Člověk by si myslel, že tato debata patří dávné minulosti, nicméně opak je pravdou. I v dnešní době se najde velké množství lidí, kteří skálopevně věří, že Země je jedna velká placka.


Nepřehlédněte: Čeká nás unikátní vesmírné divadlo: Noční oblohu nad Českem ozdobí Letní trojúhelník


Naše Země není koule

V době kosmických letů se zdá nevyvratitelné, že Země je kulatá, jak již ve starověku tvrdili řečtí učenci Aristoteles či Pythagoras, přesto spolky hlásající plochost naší planety neztrácejí na popularitě.

Zastánci zeměplochy tvrdí, že neexistuje žádný důkaz o kulatosti Země. Fotky z vesmíru? Fotomontáže! Zkušenosti astronautů a pilotů? Manipulace. Mizející lodě? Jen optický klam využívající perspektivy…

V roce 2021 však jednoho člověka napadlo, jak odpůrce ploché Země přesvědčit o opaku. Marc Gauld ze Spojených států tvrdil, že přišel na dokonalé řešení. Navrhoval, aby zastánci teorie o ploché Zemi byli vysláni do vesmíru, kde by se mohli na vlastní oči přesvědčit, že naše planeta není pouhá placka.

Kampaň skončila fiaskem

Gauld dokonce založil crowfundingovou stránku GoFundMe, kde vysvětloval své důvody, proč se k něčemu takovému vůbec odhodlal. „Cílem této kampaně je dokázat plochozemcům jednou provždy, že Země je kulatá!“

Když kampaň spustil, bylo zapotřebí vybrat 25 000 dolarů (v přepočtu 570 tisíc korun) na zajištění místa v kosmickém plavidle společnosti Virgin Galactic, které létá až k pomyslné hranici mezi zemskou atmosférou a kosmickým prostorem.

„Pokud chtějí skutečně dokázat, že Země je placatá, pak bych očekával, že většina příspěvků bude pocházet od komunity plochozemců,“ vysvětloval Gauld. „Jakmile se mi podaří získat dostatečné množství peněz, uspořádám výběrové řízení pro vysoce postavené plochozemce,“ neztrácel naději. „Prosím, zapojte se, je to ve jménu vědy a konečně to vyvrátí nebo prokáže teorii ploché Země.“ 

Bohužel, kampaň se nepovedla a stránka GoFundMe vybrala pouze 345 dolarů. Komunitu zastánců ploché Země jeho nápad evidentně nezaujal.

Zdroj náhledové fotografie: generován Bing Image Creator (AI), zdroj: Unilad

Total
0
Shares
1 komentář
  1. Já už jsem se přesvědčil. Došel jsem až na kraj a málem jsem spadl do prázdna. Bylo to někde mezi Brnem a Prahou. Tak bacha na to plochozemci.

Comments are closed.