Voyager 1

Voyager 1 žije! NASA zachytila ‚srdeční tep‘ sondy, která se nachází za hranicemi sluneční soustavy

  • NASA „pohnula“ Voyagerem 1 a přepsala historii.
  • Sondu opravila na vzdálenost 24 miliard kilometrů.

Inženýři americké vesmírné agentury NASA slaví obrovský úspěch. Na vzdálenost 24 miliard kilometrů opravili sondu Voyager 1, která od listopadu loňského roku posílala na Zemi proud nepoužitelných dat. Experti si s problémem dlouho nevěděli rady, nyní však hlásí, že slavná družice zdárně pokračuje ve své misi.


Nepřehlédněte: Čeká nás magická podívaná: Noční obloha nad Českem po 80 letech zazáří, ale ne díky Měsíci


Vědci NASA jásají

Voyager 1, nejvzdálenější sonda vytvořená člověkem ve vesmíru, pracuje 47 let. Právě teď prolétá tzv. mezihvězdným médiem, tedy přehřátou plazmou přítomnou v centru kupy galaxií.

Před několika měsíci však vědcům Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zamotala hlavu, když s nimi přestala komunikovat. Přesněji řečeno, místo běžných nul a jedniček binárního kódu začala na Zemi posílat nesrozumitelná data.

Vědci byli odhodláni nejen zjistit, co se pokazilo, ale také problém odstranit. A podařilo se jim to! Po měsících pátrání přišli na to, že problém je v palubním počítači FDS (Flight Data System), který se používá k „balení“ dat. Poté, co přemístili část kódu na jiné místo v systému FDS, Voyager 1 20. dubna vrátil na Zemi srozumitelná data, ale pouze ze dvou ze čtyř vědeckých přístrojů.

Nyní, o pouhé dva měsíce později, jsou zbývající dva aparáty sondy opět v provozu a efektivně komunikují s řídicí jednotkou mise v ústředí NASA, hlásí experti.

Voyager 1
Zdroj: NASA

Voyager 1 už zase funguje normálně

I kdyby se vědcům Voyager 1 nepodařilo opravit, mise by byla stále úspěšná. Sonda překročila své původní poslání, a to jak v přeneseném, tak doslovném slova smyslu. Samotný aparát vyrazil do vesmíru v září 1977.

O dva roky později prosvištěl kolem Jupiteru, poté kolem Saturnu koncem roku 1980 a v roce 2012 prošel tzv. heliopauzou, tj. bariérou, kterou Slunce vytváří kolem planet našeho solárního systému.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: The Space

Total
0
Shares