Země

Přelomový úspěch USA: NASA poprvé použila lasery k přenosu fotek domácích psů, koček a kuřat na ISS

  • Průlom v laserové komunikaci, hlásí NASA
  • Vědci do vesmíru úspěšně odeslali fotky domácích zvířat

Vědci se vždy spoléhali na radiové frekvence, aby byli v kontaktu s astronauty na oběžné dráze. Nyní však Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vylepšil svůj komunikační systém o jednu z nejúžasnějších věcí: o lasery.


Nepřehlédněte: Čeká nás magická podívaná: Noční obloha nad Českem po 80 letech zazáří, ale ne díky Měsíci


NASA hlásí zásadní průlom

V rámci programu Space Communications and Navigation (SCAN) výzkumníci úspěšně otestovali laserovou komunikaci, když do vesmíru posílali fotografie a videa domácích mazlíčků zaměstnanců NASA. A to nejen koček a psů, ale také kuřat, morčat, krav, hadů či prasátek.

Snímky a videa byly odesílány z pozemské observatoře na zařízení Laser Communications Relay Demonstration (LCRD) umístěné na geosynchronní oběžné dráze vzdálené 35 405 kilometrů od Země a poté z LCRD přeposílány na modem a zesilovací terminál LCRD, který je součástí Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Zatímco laserové i rádiové vlny se šíří rychlostí světla, v rámci laserové komunikace mohou systémy přenášet mnohem více dat – je to podobné jako stahování obrázků přes 3G oproti 5G.

Jak rychle se fotografie přenášely? Podle americké NASA letěla data vesmírem rychlostí 1,2 gigabitu za sekundu. Této rychlosti mnohdy nedosahuje ani Wi-Fi připojení v domácnostech.

NASA, laser
Zdroj: NASA

Sonda poslala laserem na Zemi video

„Kampaň odesílání fotografií domácích mazlíčků byla pro týmy ILLUMA-T, LCRD a HDTN přínosná ve všech směrech,“ uvedl v prohlášení Kevin Coggins, vedoucí programu SCAN v ústředí NASA. „Ukázalo se, že tyto technologie mohou hrát zásadní roli během budoucích vědeckých a průzkumných misí.“

Není bez zajímavosti, že nejde o první fotografie zvířat, které byly ve vesmíru posílány prostřednictvím laserové technologie. Toto prvenství patří kocouru Tatersovi.

Patnáctisekundový záběr na kočku, která se příznačně ohání po světle z laserového ukazovátka, byl na konci loňského roku odeslán ze zařízení DSOC (Deep Space Optical Communications), které je součástí vesmírem letící družice Psyche, do observatoře na Stolové hoře.

Zdroj náhledové fotografie: ColiN00B / Pixabay, zdroj: The Space, NASA

Total
0
Shares