StarTram

Do vesmíru výtahem? Japonci chtějí postavit 35 000 kilometrů vysokou věž

  • Stane se nápad ze sci-fi filmů realitou?
  • Japonci jsou přesvědčeni, že ano
  • Do vesmíru jednoho dne budeme cestovat výtahem

Vesmírný výtah, konstrukce, která sahá až do vesmíru, může vypadat jako koncept přitažený za vlasy, ale ve skutečnosti je realizaci blíž, než si myslíme. Japonská firma Obayashi Corporation věří, že technologie podobná sci-fi by mohla být realitou už v příštích dvou až třech desetiletích.


Nepřehlédněte: Botičkám odzvonilo? První město nasadilo nový trest za špatně zaparkovaná auta


Proč stavět vesmírný výtah?

Cestovat snadno a rychle do vesmíru je snem lidstva od nepaměti. Společnosti jako SpinLaunch již testují nové a potenciálně přelomové technologie. Startup v Novém Mexiku postavil gigantický vesmírný katapult, který dopravuje satelity na oběžnou dráhu za desetinu běžné ceny – nejsou potřeba nosné rakety ani palivo.

A pak tu jsou ještě mnohem ambicióznější projekty, jako třeba vesmírný výtah společnosti Obayashi Corporation, jehož úkolem bude překlenout propast mezi Zemí a vesmírem pomocí kabelu.

Návrh počítá s tím, že výtah bude připoután k pozemnímu přístavu, který popluje na moři v rovníkové oblasti, zatímco terminál bude umístěn na geostacionární oběžné dráze ve výšce více než 35 000 kilometrů nad Zemí. Pojem na geosynchronní dráze znamená, že terminál bude obíhat stejně jako Země a tudíž létat nad pevným místem. Přístup k pozemní základně zajistí podmořský tunel.

Ascensio, výtah
Zdroj: NASA

Utopie?

Japonská společnost odhaduje, že stavba by mohla být dokončena do roku 2050. Systém se bude skládat z 96 000 kilometrů dlouhého kabelu z uhlíkových nanotrubic, plovoucího pozemského přístavu o průměru 400 metrů a protizávaží o hmotnosti 12 500 tun. 

Nápad Obayashi Corporation je však některými experty popisován jako „bláznivý“, technicky náročný a riskantní vzhledem k tomu, že lana by mohly ovlivnit extrémní povětrnostní jevy – pokud by do nich např. uhodil blesk, je pravděpodobné, že by je zásadně poškodil.

Zástupci společnosti Obayashi Corporation dodávají, že v blízkosti stanice na geostacionární dráze (družice) může být umístěn solární energetický systém, který by přenášel velké objemy elektrické energie zpět na Zemi. 

Samotná stanice by sloužila nejen k jedinečným zážitkovým výletům, ale tvůrci s ní počítají i jako s bránou pro průzkum sluneční soustavy a označují ji za místo, odkud budou do hlubokého vesmíru startovat kosmické sondy.

Zdroj náhledové fotografie: NASA, zdroj: ABC, Bussines Insider, Science Alert

Total
0
Shares