Telefon Xiaomi s MIUI

Má to být vážný konkurent iPhonu 16, ale nějak se zasekl v čase. Xiaomi šlape vodu

  • Blíží se premiéra Xiaomi 15
  • Co vše o telefonu víme?

Svět mobilních technologií momentálně žije premiérou nového operačního systému iOS 18, ale čínská konkurence rozhodně nezahálí. Již na podzim by měl totiž dorazit očekávaný konkurent připravovaného iPhonu 16 – čínské želízko v ohni s názvem Xiaomi 15.


Nepřehlédněte: Mars a další světy máme na dosah ruky. Warpový pohon nás k nim dostane za pár minut, říkají vědci


Nový Xiaomi 15 dostane jedinečný bezpečnostní prvek

Xiaomi si dlouhodobě buduje pozici v prémiové třídě, kde však o něm stále není tak často slyšet, jak by si výrobce přál. A to přesto, že se může chlubit opravdu špičkovými modely.

Změnit se to pokusí chystaná novinka Xiaomi 15, o které již několik týdnů víme, že přinese nejvýkonnější procesor pro mobilní zařízení s operačním systémem Android – Snapdragon 8 Gen 4.

Očekává se, že Xiaomi 15 bude na čínský trh uveden v polovině října. A protože se premiéra blíží, byla jen otázka času, kdy na internet uniknou klíčové specifikace chystaného smartphonu, o němž mnohá média hovoří jako o konkurentovi nadcházejícího iPhonu od Applu.

Podle čínských insiderů Xiaomi 15 dostane plochý LTPO displej s rychlou obnovovací 120 Hz. Zajímavostí bude použití speciální jednobodové ultrasonické čtečky otisků prstů zvané Huiding, která využívá vysokofrekvenční zvukové vlny k vytvoření 3D mapy otisku prstu uživatele, což ve srovnání s optickými snímači nabízí vyšší úroveň přesnosti a především zabezpečení.

Xiaomi 14
Zdroj: Xiaomi

Výkonný procesor bude fajn, ale jinak šedý průměr

Uvnitř telefonu bude tepat již zmiňovaný osmijádrový procesor Snapdragon 8 Gen 4, který doplní až 16 gigabajtů operační paměti a interní úložiště kapacity až 1 terabajt.

Zadní strana zařízení se stane domovem trojitého fotoaparátu. Xiaomu údajně dodá 50Mpx hlavní fotoaparát (velikost snímače 1/1,3 palce), dále také 50Mpx ultraširokoúhlý snímač a teleobjektiv se stejným rozlišením a trojnásobným bezztrátovým přiblížením (zoomem). 

Chytrý telefon Xiaomi 15 bude nabízen v černé a bílé barvě, přičemž některé verze budou mít skleněná záda, zatímco jiné místo nich dostanou umělou kůži. O kapacitě baterie se sice nikdo nezmínil, ale očekáváme mírné zlepšení. Připomeňme, že energii současnému Xiaomi 14 dodává akumulátor článku 4 610 mAh.

Zdroj náhledové fotografie: N.Tho.Duc / Unsplash, zdroj: GSMArena

Total
0
Shares