- Chytré hodinky jsou plné mikrobů
- Na vině jsou sami majitelé
Chytré hodinky jsou sice výborným společníkem, ale podle nového experimentu také semeništěm mikroorganismů, jako jsou bakterie. V tomto směru jsou na tom ještě hůř než záchodové prkénko.
Nepřehlédněte: Samsung prý připravuje fotoaparát pro telefony se 440 megapixely
Chytré hodinky jsou plné bakterií
Téměř všechny chytré hodinky, včetně populárních Apple Watch, Galaxy Watch a modelů značky Fitbit, jsou přenašeči škodlivých bakterií, vyplývá to ze studie zveřejněné ve vědeckém časopise Advances in Infectious Diseases.
Výzkumníci z Floridské atlantické univerzity (FAU) testovali plastové, gumové, látkové, kožené a kovové řemínky a hledali souvislost mezi materiálem řemínku a tvorbou bakterií. Zjistili, že 95 % řemínků bylo kontaminováno nějakým typem nebezpečné bakterie.
Konkrétně na 85 % řemínků nalezli bakterie způsobující stafylokokové infekce, na 60 % páscích byly nalezeny bakterie E. coli a 30 % řemínků neslo bakterie Pseudomonas aeruginosa. Všechny tyto bakterie přitom mohou vyvolat celou řadu klinických onemocnění včetně zápalu plic a krevních infekcí.
Nebojte se je čistit
Miliony uživatelů chytrých hodinek je nosí každý den: Ať už proto, aby monitorovali svůj spánek, zaznamenávali svá cvičení, zlepšovali svůj celkový zdravotní stav nebo aby vstali do práce. Ironií je, že pokud řemínky nejsou pravidelně dezinfikovány, jsou semeništěm nebezpečných mikrobů.
U účastníků studie, kteří nosili hodinky během fyzického tréninku, bylo zjištěno nejvyšší množství bakterií – konkrétně stafylokoků. Zatímco úroveň aktivity korelovala s růstem bakterií, největším prediktorem virové nálože byla textura materiálu náramku. „V průměru byl trend zatížení bakteriemi následující: látka, plast, guma, kůže a nakonec kov.“
Výzkumníci vysvětlují, že látkové, plastové a gumové náramky poskytují ideální prostředí pro hromadění bakterií, protože porézní a statické povrchy mají tendenci přitahovat a umožňovat reprodukci bakterií. „Množství a taxonomie bakterií, které jsme našli, ukazuje, že řemínky je zapotřebí dezinfikovat,“ říká vedoucí autor studie Nwadiuto Esiobu.
Výzkum navíc ukázal, že dezinfekční prostředky Lysol a 70% ethanol byly vysoce účinné a zničily 99,99 % bakterií během pouhých 30 sekund, zatímco ocet už tak úspěšný nebyl a k likvidaci bakterií potřeboval celé dvě minuty.
Zdroj náhledové fotografie: Solen Feyissa / Unsplash, zdroj: New York Post, Scientific Research
Co to je zase za krávovinu já si je denně čistím.